Reis door de Nacht

Tijdens onze Vision Quest, in maart 2021 heel mooi en fijn begeleid door Bart Wiegers, hebben we ervaren hoe krachtig en intens het eeuwenoude “overgang” ritueel kan zijn. Op een stille en eenzame plek in de natuur was het een eer om met de woeste en krachtige natuurelementen samen te werken. Het bracht ons intens naar binnen in verbinding met de individuele intenties en het zorgde voor verdieping in onze samenwerking in het mannenwerk.

Met onze persoonlijke Vision Quest ervaringen als baken en inspiratiebron hebben wij de “Reis door de Nacht” voor de doorgaande mannengroep van de Werkplaats voor Mannen opgezet en daarmee dichter naar onze eigen manier van werken gehaald. Op 9 en 10 april 2021 was het zover: 7 mannen gingen het avontuur aan en maakte zij, met de “Reis door de Nacht “, een volgende stap in het pad dat de mannen zijn aangegaan met het lidmaatschap van de Werkplaats. 

We hebben daarmee voortgebouwd op het werken met:

  • de vier archetypen: krijger, minnaar, magiër en koning,
  • het werken en leven met de seizoenen (winter- en zomer wende),
  • de rituelen van het vuur en de broederschap
  • de verhalen in en rondom de natuur - zoals de Reis van de Held.

Qua opzet was de Reis door de Nacht een krachtige buiten ervaring met zowel een praktische als spirituele uitnodiging. Praktisch omdat de mannen met minimale middelen een nacht alleen in het bos waren, spiritueel omdat het eigen man-zijn verder onderzocht kon worden in relatie met de natuur, de stilte en de eigen aanwezigheid. We hebben hierbij gewerkt vanuit de thematiek ‘’Wat mag er in jou sterven om opnieuw geboren te worden?’’

En wat zijn de mannen groots ingestapt in deze intense beleving. Met volle aanwezigheid en overgave onderzoeken en aangaan wat je tegenkomt; dat leren dragen en ontmoeten…….

Wij vonden het een eer om deze groep te begeleiden en kijken uit naar de volgende “Reis door de Nacht” in juli 2021 met de andere doorgaande groep.