Van bron naar bestemming.


2013

Eddy en Jos doen de training ''Systemisch Werk'' bij Phoenix Opleidingen te Utrecht. Zoals zo vaak bij Phoenix - in een groep met veel meer vrouwen dan mannen. Als het dan een keer zo uitkomt in die training dat alleen de mannen elkaar treffen in een oefening valt op hoe fijn dat is. Ontspannen, even geen man/vrouw gedoe en gelijk een diepe verbinding op zielsniveau. Hoe kunnen we dat vasthouden? We organiseren onze eigen mannengroep. 

2014

We vinden Kees Boekschoten en Gijs van der Woude bereid ons te begeleiden. We gaan op zoek naar andere mannen die ook mee willen doen. Zo sluit Hans Joosten aan. Met bijna 20 mannen gaan we op pad, uiteindelijk ontstaan een groep van zo'n 12 mannen die heel trouw al vijf jaar lang lief en leed deelt. Het is fijn ook zelf nog steeds lid te zijn van deze mannengroep. 

2016

Maar we willen meer doen. We liggen elkaar en ontmoeten elkaar aan de keukentafel bij Jos. Het idee ontstaat om mannen ''mee te laten reizen'' met ons. Ook mannen die niet bij Phoenix komen, maar nog zo zoekende zijn. Hoeveel kennen we er zelf wel niet?! Maar, kunnen wij ze een plek geven? Dat is wel heel spannend.  

2017

In de lente van 2017 wordt het verlangen te sterk om het niet in de wereld te zetten. Met veel ideeën en energie hebben wij elkaar ontmoet in de Snorfabriek in Utrecht; een oude Bovenbouw werkplaats van de NS. Voor ons de perfecte broedplaats om ons initiatief en de beweging vorm te geven en de eerste stappen te zetten op weg naar een heuse mannen werkplaats.

1 juni 2017 is voor ons een magisch moment. Toen hebben we  voor de eerste keer aan de wereld - in de vorm van 20 geïnteresseerde mannen - onszelf gepresenteerd als de “Werkplaats voor Mannen”. Deze introductie vond plaats in de Snorfabriek en na een prachtige (en warme) avond hadden we een fijne groep mannen die zich hadden verbonden voor een jaartraining. We waren los.

Om ook echt een plaats te creëren waar de Werkplaats kon landen hebben we in het najaar van 2017 een kantoor gehuurd in de Stadstuin te Utrecht. Ingericht als huiskamer en in een omgeving met veel jonge ondernemers was dit een creatieve en dynamische plek om de Werkplaats meer tot wasdom te laten komen. Naast individuele coaching hebben we hier ook thema-avonden georganiseerd zoals een whisky proeverij en de nieuwjaarsbijeenkomst 2018.

2018

In 2018 heeft de volgende groep een jaartraining gevolgd. Het programma met als basis de archetypen de krijger, de minnaar, de koning en de magiër is tot wasdom gekomen. We hebben gewerkt op verschillende, soms bij het archetype passende, locaties zoals het fort “ Lunet aan de Snel”, het hof van Barlo en “Tussen hemel en aarde”. 

Vanuit de jaartraining zijn vanaf 2018 de doorgaande mannengroepen ontstaan. Hierbij geven wij invulling aan de behoefte om vanuit broederschap diepgang aan te gaan en in rust en veiligheid te werken. In de doorgaande groep is ruimte voor eigen inbreng in bijvoorbeeld begeleiding: de werkplaats wordt daarmee een Werkplaats van Mannen om jezelf te ontdekken en te ontwikkelen.

Naast de jaartraining en de doorgaande groepen hebben we vanaf begin 2018 ook thema-avonden georganiseerd. Deze thema-avonden (3 per jaar) zijn vrij van inloop en bedoeld voor deelnemers van de groepen maar ook mannen die dat niet zijn. Op deze manier kan een eerste kennismaking tot stand komen met de Werkplaats voor Mannen. Uiteindelijk willen we ook een beweging zijn. 

In het voorjaar van 2018 was het thema  “schaduw van de stad, schaduw van jezelf” met een rondleiding door Utrecht. In het najaar hebben we gewerkt met de uitspraak van Esther Perel: de 21ste eeuw is de eeuw van de man. 

In het najaar van 2018 hebben we de Stadstuin verlaten en zijn we geland op een nieuwe plek. Twee bewegingen kwamen bij elkaar. Het verder willen laten groeien van de Werkplaats vanuit een eigen werkplek om daar meer energie op te bouwen en te laten stromen. En, de beweging van Eddy naar een prachtige plek in Groenekan (Utrecht) waar hij gezin en werk in volle omvang combineert: Vredehof.

2019

De nieuwjaarsbijeenkomst hebben we gebruikt om achter te laten wat in 2018 achtergelaten moet worden en na te gaan wat er geboren wil worden om het nieuwe jaar mee te nemen. 

Naast een emotionele en fysieke plek hebben we vanaf het voorjaar van 2019 ook een nieuw digitaal onderkomen: de website van de werkplaats voor mannen. Compleet met een nieuw logo en met nieuwe initiatieven.  Met het aloude adagium: “Mannen hebben mannen nodig om man te zijn”.


pastedGraphic_1.png

pastedGraphic_2.png

pastedGraphic_3.png

pastedGraphic_4.png

pastedGraphic_5.png